sonograma, 31 març, 2014
Carme Miró
 
Schubert: Winterreise, Barcelona, Gran Teatro del Liceo, 28. März 2014
 
Jonas Kaufmann -Winterreise
 
Sens dubte, el recital de Jonas Kaufmann (1969), va deixar extasiat el públic barcelonès. El Gran Teatre del Liceu, ple de gom a gom aclamant el tenor alemany, va arribar al seu punt més dolç. El recital, que haurem de qualificar d’esdeveniment històric, va satisfer els cors i les ments més exigents dels amants del cant líric.

Em va encisar l’amplitud expressiva, d’apassionada intensitat, de Helmut Deutsch; la sonoritat intensa i controlada del pianista albergà la poesia tendre, melancòlica i ombrívola de Wilhelm Müller. Aquest caràcter obagós del Viatge d’hivern deuria suscitar la profunditat emocional i, molt probablement, el sentiment (potser la premonició) funest de Franz Schubert (1797-1828).

El compositor alemany va morir un any després de compondre Winterreise, el millor cicle de cançons mai escrites.

Jonas Kaufmann, el tenor més cobejat del moment, ha iniciat la seva gira europea a Barcelona. I sembla que, tenint en compte que no va concedir cap roda de premsa ni va fer cap bis per al públic amatent (afable i prest a ovacionar), haurem de pensar que el seu pas per la nostra ciutat, ha estat breu.

Ha deixat petjada, però. La interpretació de Kaufmann va destacar per l’elegància poètica i la moderació expressiva, en algun moment distant. La seva veu fosca, expressant amb tot el seu gruix la intensa amargor de l’enamorat no correspost, esclatà, també -de manera passatgera -en un lirisme de dolorosa tendresa. Ja vàrem comentar des de Bayreuth, on Kaufmann va fer el seu debut l’estiu del 2010, que el tenor muniquès delecta el seu públic amb una sublim gamma de prodigis vocals i musicals.
 


 
 
  www.jkaufmann.info back top