SvD Kultur, 30 september 2014
Bo Löfvendahl
 
Oemotståndligt av världstenoren
Jonas Kaufmann, världens bästa tenor, hör vi ofta i krävande roller hos Wagner eller Verdi. Men han har också andra sidor. På Youtube kan man hitta gamla inspelningar med honom som operetthjälte i uniform, och som konsertextranummer använder han gärna populära operettmelodier.

Nu har han gjort ett helt album med sånger från tenorernas guldålder under 20-talet och det tidiga 30-talet, Weimarrepublikens och den nya ljudfilmens epok då nya melodier snabbt spreds över kontinenterna med stjärnor som Richard Tauber. Materialet påminner en aning om det Max Raabe framför på sitt torra och distanserade sätt, men hos Jonas Kaufmann finns inte ett spår av ironi, här överflödar det av äkta känslor och lustfyllt musicerande.

För detta är en helt oemotståndlig skiva, där högsta musikaliska professionalitet samsas med lekfullhet och rytmisk pregnans. Skivan är inspelad inför publik i det gamla radiohuset i Östberlin, där Jochen Rieder dirigerar skickliga Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin.

Mest lockande är nog Lehársångerna, med Kaufmanns förföriska inbjudan till sin blåa himmelssäng i ”Hab’ ein blaues Himmelsbett” och den dånande versionen av ”Du är min hela värld”. Några av numren hör snarare hemma i operarepertoaren, som Korngolds ”Die tote Stadt”.

Som bonus ingår en halvtimmes extramaterial på dvd, där vi inte bara får höra Kaufmann utan även se honom framför en lycklig, entusiastisk publik.


 
 
  www.jkaufmann.info back top