Operamagazine, 28 februari 2013
door Basia Jaworski
 
Kaufmann spant de kroon met Wagner-cd
Een tenor die de Wessendonck-Lieder van Wagner zingt? Gebruikelijk is het niet. Maar ook niet zo raar; René Kollo ging Jonas Kaufmann al voor. Nou ken ik Kollo’s opname niet, maar ik kan mij niet voorstellen dat het mooier zou kunnen klinken dan bij Kaufmann. Mooier kan gewoon niet!

Had ik nu cijfers of sterren tot mijn beschikking, dan had ik de nieuwe cd van de Duitse tenor Jonas Kaufmann het hoogst mogelijke gegeven. Wat mij betreft is dit één van de mooiste uitgaven van de laatste jaren, zeker wat zangrecitals betreft.

De samenstelling van de cd is bijzonder. Kaufmann heeft een zestal aria’s uitgezocht (lees een zeer interessant interview in het tekstboekje), die gaan van Rienzi tot Siegfried, opera’s die Kaufmann (vooralsnog?) niet heeft gezongen.

Dat de cd juist nu is uitgebracht, is natuurlijk niet toevallig. Het is dit jaar niet alleen Wagner-jaar, ook ging op 15 februari bij de Metropolitan Opera Parsifal in première, met Kaufmann in de hoofdrol. Op dit recital ontbreekt Parsifal, maar de oorspronkelijke versie van ‘In fernen Land’ (Lohengrin) balsemt alle wonden.

Dat de cd zo ontzettend prachtig is geworden, ligt in de eerste plaats natuurlijk aan Kaufmann. Aan zijn briljante voordracht, zijn taalbegrip en zijn acteren met zijn niet minder dan geweldige stem. Maar laten we de dirigent, Donald Runnicles, en de spelers van het Deutsche Oper-orkest niet vergeten!


 
 
  www.jkaufmann.info back top