Radio Klara.be
Mark Janssens
Jonas Kaufmann - Verismo Arias - Antonio Pappano
Jonas Kaufmann. Op enkele jaren tijd is hij tot het kransje toptenoren gaan behoren. Op zijn nieuwste cd zingt hij alleen maar verismo-repertoire.

Kaufmann heeft niet gezocht naar rariteiten maar het zijn wel bijna allemaal aria's die nog zelden gezongen worden. "In Verismo is alles toegestaan", vertelt Kaufmann. "Het is de stijl waarin emoties meer betekenen dan de zuiverheid van de vocale techniek. Je moet natuurlijk een goede techniek hebben, maar je moet die gebruiken om je stem een soort verleider te laten zijn. Zingen op zo'n verleidelijke manier dat je de emoties op een heel directe manier over kan brengen op je publiek. Ik wil in elke opera echte emoties laten horen. In verismo is dat moeilijk en heel vermoeiend!"

Geen Puccini op zijn cd, en dat is een bewuste keuze. "De muziek van Puccini verschilt van het echte verismo omdat Puccini zachtaardiger is", vertelt Kaufmann.

De tenor heeft het geluk dat hij op één lijn zit met de dirigent van dit recital: Antonio Pappano. Beide heren kunnen het perfect met elkaar vinden. Te meer omdat ze allebei ten volle geloven in deze muziek. "Verismo was een reactie", getuigt Pappano. "Een reactie op de opera's waarin het altijd ging over koningen en speciale mensen, over mensen die zich gedroegen als goden.
In verismo gaat het over de rauwe werkelijkheid. Over het leven van elke dag. En over gewone mensen. In Verismo is alles scherper en realistischer. Zo scherp als een mes!"

Jonas Kaufmann volgt die analyse van Pappano voor de volle honderd procent. Dit is een subliem recital: opwindend en verleidelijk. Vocaal afwisselend verbluffend en vertederend. Instrumentaal zorgen orkest en dirigent voor een echt 'luxe'-gevoel.

Jonas Kaufmann is een tenor met een timbre dat bijna baritonaal klinkt en met een tekstprojectie waar vele andere zangers alleen maar jaloers op kunnen zijn.


 
 
  www.jkaufmann.info back top