Rondo Classic, 12.7.2014
Harri Kuusisaari
 
Konzert, Turku, 11. Juli 2014
 
Jonas Kaufmann oli huikea elämys
Saksalaisen tähtitenorin Jonas Kaufmannin perjantainen konsertti Turun musiikkijuhlien "varaslähtönä" oli sellainen elämys, jota sopii muistella kauan. Seitsemän aariaa ja neljä ylimääräistä – siis 11 hetkeä laulutaiteen taivaassa. Yleisö tempautui mukaan estoitta ja järjesti taiteilijan Suomen-debyytille riemuitsevan vastaanoton.

Voi sitä huokailujen määrää väliajalla ja konsertin päätyttyä! Täydellinen tenori, julisti mm. Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi. Elämys ei silti syntynyt pelkkien taitojen ihastelusta, vaan Kaufmannin laulu kosketti suoraan sydämeen. Vaikka tässä tilanteessa ei teekään mieli ryhtyä pedanttiseksi, sopii pohtia, mikä hänestä tekee niin erityisen.

Klassinen tenorilaulu on huipulla kehittynyt eräänlaiseksi urheiluksi: sen tarkoituksena on äimistyttää kuulijat joko tunteen palolla tai korkeiden äänten kalskeella. Tässä ei ole mitään pahaa: show-aspekti on ollut mukana aina kastraattien ajoista saakka.

Tilanne on kuitenkin johtanut siihen, että tenorilaulusta on usein tullut eräänlaista tempputaidetta. Joku osaa laulaa kauniisti, toinen sankarillisesti. Joku hallitsee yhden tyylin, toinen toisen, ja useimmiten lopputulos on enemmän tulkitsijan kuin säveltäjän kuuloinen.

Kaufmannin erityisyys on siinä, että hän osaa laulussaan yhdistää niin monta asiaa. Hänen äänensä on lämmin ja syvä kuin baritonilla, mutta silti hänellä on loistelias tenorin ylärekisteri. Hän osaa laulaa niin herkästi ja sävykkäästi, hienoja ohenteita ja nyansseja viljellen, että tuntuu, kuin kyseessä olisi lyyrinen tenori. Mitä vielä: seuraavassa fraasissa hän päästää ilmoille pakahduttavaa tunnevyörytystä ja dramaattisia huipentumia.

Teksti on Kaufmannille kaikki kaikessa, ja se kuuluu jokaisen sanan ja fraasin omakohtaisena elämisenä. Siksi jokainen romanttinen venyttely ja pidättelykin on tuoreen kuuloista eikä maneristista, kuten useimmilla muilla keinon yhtä pitkälle vievillä laulajilla.

Tyylikysymykset ovat luku sinänsä. Miten joku voi laulaa täysin yhtä uskottavasti ja idiomaattisesti saksalaista, italialaista ja ranskalaista musiikkia ja kaiken kukkuraksi vielä intiimiä liediä? Kysehän ei ole pelkästä kielen fonetiikan hallinnasta, vaan tyyliin kuuluu paljon muutakin – kokonainen musiikin sielu. Ei kukaan Kaufmannin viime vuosikymmenten edeltäjä – ei edes Placido Domingo – kykene vastaavaan monipuolisuuteen.

Laulutaiteen kaikki hyveet yhdistyvät kokonaisvaltaisesti taitelijan persoonallisuuden ehdoilla. Kaufmann ei esittele temppuja eikä tavoittele ulkoisia tehoja eikä flirttaile yleisön kanssa. Hän vain laulaa, ja suvereeni keinojen hallinta yhdistyy luontevaan karismaan.

Turun Konsertin ohjelma oli kuin tehty esittelemään taiteilijan kykyä yhdistää tyylejä, keinoja ja tunteita. Puhdas makuasia on, mitä piti huipentumana.

Minulle se oli Wagnerin Lohengrinin loppukertomus. Se alkoi kuin hiljaisuudesta, muistellen. Orkesterin Graal-soinnit loivat kertomuksen ylle ylimaallisen sädekehän. Kaufmann alkoi punoa henkeäsalpaavan pitkää linjaa, joka kasvoi sakraaliin loisteeseen.

Kaufmann on aivan uudenlaisen, nyanssirikkaan ja bel canto -pohjaisen Wagner-laulun soihdunkantajia. Toivoa sopii, että hän pysyy uskollisena lyyrisille ihanteilleen, sillä mylvivää Wagneria on tarjolla aivan tarpeeksi.

Italialaisella puolella hän on vähintään yhtä uskottava. Kaufmannin äänessä ei ole Pavarotti-tyylistä kirkasta eleganssia, vaan se on tummempi, ja siinä on jonkun Caruson mieleen tuovaa alkuvoimaa. Vuolas linja, korkeita säveliä kohti yltyvä intensiteetti ja tunteikkaat pidättelyt ála Franco Corelli ovat täysin Kaufmannin arsenaalissa, mutta hän ei silti käytä keinoja samalla tavalla kuin useimmat italialaiset. Hän on enemmän tekstissä kiinni, mikä tarkoittaa sanojen merkitysten kuuntelua suoran paahtamisen sijaan.

Tästä esimerkki oli Alvaron aaria Verdin Kohtalon voimasta, jonka Kaufmann jännitti haltioituneeksi pyhimysnäyksi, kehkeytyväksi sisäiseksi tilaksi, jonka intensiteetti oli vavisuttavaa. Orkesterin sooloklarinetisti Gocho Prakov onnistui tärkeässä soolossaan.

Puccinin Toscan Cavaradossina ja Giordanon Andrea Chenierinä tenori puhkui taiteen ja rakkauden idealismia, ja Canion aaria Leoncavallon Pajatsosta repi sydänsurut irti klovnin naamion takaa sellaisella paatoksella, että yleisö oli myyty. Kaufmann ei jää ihailemaan äänensä kaunista sointia, kuten joku Pavarotti usein tuntuu kaiken draamankin keskellä tekevän, vaan menee vereslihalla sisään tunteisiin.

Ranskalaisessa musiikissa Kaufmann osaa yhdistää kielen tarkan soinnin romanttiseen linjaan, kuten aaria Massenet'n Le Cid -oopperasta osoitti. Vielä huikeampi hän oli kuitenkin taas hiljaisten nyanssien hallitsijana: kaikki nämä Carmenin Don Josén Kukkaislaulun pianissimot ovat nuoteissa, mutta ei niitä kukaan osaa tehdä näin maagisesti.

Ylimääräisissä riitti juhlan aihetta: lisää Puccini-hehkutusta ja lopuksi Leharin Hymyn maata, jossa Kaufmannin viekoitteleva puoli tuli esiin.

Jochen Riederin johtama Jyväskylä Sinfonia hoiti aariasäestykset joustavasti myötäeläen. Orkesterille oli kunnia saada olla näin luotettavana kumppanina kesän huippukonsertissa. Se oli äänessä yhtä paljon kuin laulajakin, sillä jokaisen aarian välissä oli sen omia numeroita.

Kolmanneksella vahvistettu kokoonpano soi uhkeasti ja leveästi. Turun konserttitalon akustiikka on ongelmallinen, ja paikoin kapellimestari olisi voinut balansoida vaskia tarkemmin. Ilmeisesti aika ei ihan riittänyt konserttipaikkaan edellyttämään hiomiseen.

Hyvä idea oli sitoa Lohengrinin alkusoitto suoraan loppukertomukseen. Beethovenin Egmont-alkusoitossa oli yritystä, mutta aivan vaadittavaan yhtenäisyyteen ei vielä päästy. Manon Lescaut -välisoitto kuulosti vähän meluisalta, ja Kohtalon voima olisi kaivannut jäntevämpää ja laulavampaa linjaa. Pajatson uhkaavat jousisoinnit ja Le Cidin eeppiset tunnelmat luonnistuivat paremmin.
Übersetzung
Jonas Kaufmann war ein atemraubendes Erlebnis

Jonas Kaufmann im Konzerthaus von Turku am 11.7.

Das Konzert des deutschen Startenors Jonas Kaufmann am Freitag auf dem Musikfestival von Turku als „Frühstart“ [das eigentliche Festival fängt erst im August an] war solch ein Erlebnis, dass man es lange in Erinnerung behalten wird. Sieben Arien und vier Zugaben – also elf Momente im Himmel der Gesangkunst. Das Publikum ließ sich ungehemmt mitreißen und bescherte dem Finnland-Debüt des Künstlers einen begeisterten Empfang.

Ach, welche Mengen von Seufzer in der Pause und nach dem Konzert! Ein perfekter Tenor, verkündete z.B. die künstlerische Leiterin der finnischen Nationaloper Lilli Paasikivi. Das Erlebnis entstand aber nicht nur dadurch, dass man sein Können bewunderte, sondern Kaufmanns Gesang berührte einen tief ins Herz hinein.

Obwohl man in dieser Situation nicht pedantisch werden möchte, muss man jedoch überlegen, was ihn so besonders macht. Der klassische Tenorgesang der Spitzensänger hat sich zu einer Art Sport entwickelt: seine Aufgabe ist es, die Hörer zu verblüffen entweder durch brennende Gefühle oder durch das Schmettern der hohen Töne. Das ist an und für sich nichts Schlechtes: der Show-Aspekt war schon zu Zeiten der Kastraten da.

Die Situation hat allerdings dazu geführt, dass der Tenorgesang oft zu einer Art Trick-Kunst geworden ist. Jemand kann schön singen, ein anderer heldenhaft. Einer beherrscht den einen Stil, ein anderer einen anderen, und in den meisten Fällen sieht das Endergebnis mehr so aus wie der Interpret als wie der Komponist es haben wollte.

Das Besondere an Kaufmann ist, dass er in seinem Gesang so vieles kombinieren kann. Seine Stimme ist warm und tief, wie bei einem Bariton, aber trotzdem besitzt er das glanzvolle obere Register des Tenors. Er kann so zart und vielschichtig singen, mit feinen Verengungen und Nuancen, dass man meint, er wäre ein lyrischer Tenor. Aber was: in der nächsten Phrasierung lässt er ein erdrückendes Gefühlsbeben und dramatische Höhen los.

Der Text ist für Kaufmann essentiell, und man hört, wie er jedes Wort und jede Phrase selbst mit lebt. Deswegen hört sich jede romantische Dehnung und jedes Innehalten frisch und nicht manieristisch an, wie bei den meisten anderen Sänger, die dieses Mittel ebenso weit bringen.

Die Stilfragen sind ein Kapitel für sich. Wie kann jemand genauso glaubhaft und idiomatisch richtig deutsche, italienische und französische Musik und zu allem Überfluss auch noch intimen Liedgesang vortragen? Es geht ja nicht nur um die Beherrschung der Phonetik der Sprache, sondern der Stil verlangt noch viel mehr – die ganze Seele der Musik. Niemand von Kaufmanns Vorgängern aus den letzten Jahrzehnten – nicht mal Placido Domingo – ist entsprechend vielseitig gewesen.

Alle Vorteile der Gesangkunst sind ganzheitlich vereint unter den Bedingungen des Künstlers. Kaufmann führt keine Tricks vor und hascht nicht nach äußerlichen Effekten – er kokettiert nicht mit dem Publikum. Er singt bloß – und seine souveräne Beherrschung der Mittel wird mit seinem natürlichen Charisma vereint.

Das Programm des Konzerts in Turku war wie geschaffen, um zu zeigen, wie der Künstler verschiedene Stile, Mittel und Gefühle kombiniert. Es ist Geschmacksache, was man als Höhepunkt betrachtet. Für mich war es Lohengrins Schlussgeschichte von Wagner. Sie fing in der Stille an, in Erinnerungen. Die Gral-Töne des Orchesters haben einen überirdischen Heiligenschein über die Geschichte geschaffen. Kaufmann fing an, eine atemraubende lange Linie zu spinnen, die in einem sakralen Glanz endete.

Kaufmann ist der Fackelträger eines völlig neuen, nuancenreichen und bel canto-basierten Wagner-Gesangs. Es ist wünschenswert, dass er seinem lyrischen Ideal treu bleibt, denn brüllenden Wagner gibt es genug.

Auf der italienischen Seite ist er mindestens genau so glaubwürdig. Kaufmanns Stimme besitzt nicht die klare Eleganz im Stil von Pavarotti, sondern sie ist dunkler und hat eine Urkraft, die an Caruso erinnert. Eine geschmeidige Linie, eine Intensität, die in Richtung der hohen Töne steigt und gefühlvolle Zurückhaltungen á la Franco Corelli sind vollends bei Kaufmann vorhanden, er benutzt sie aber trotzdem nicht in der Art der meisten Italiener. Er ist mehr am Text fixiert, das heißt, dass die Bedeutung der Worte wichtiger ist.

Als Beispiel dafür kann man Alvaros Arie aus Verdis Forza del destino nennen, die Kaufmann zu einer begeisterten Heiligenvision, zu einer inneren Verfassung spannte, deren Intensität aufwühlend war. Auch dem Soloklarinettisten des Orchesters Gocho Prakov gelang seine wichtige Solonummer.

Als Toscas Cavaradossi von Puccini und als Andrea Chenier von Giordano war der Tenor erfüllt vom Idealismus der Kunst und der Liebe und Canios Arie aus Leoncavallos Pagliacci riss den Herzschmerz raus hinter der Clownmaske mit einem derartigen Pathos, dass das Publikum ganz entzückt war. Kaufmann bleibt nicht stehen, um den schönen Klang seines Gesangs zu bewundern, wie jemand wie Pavarotti es oft mitten im Drama zu tun schien, sondern er stürzt sich rein in die Gefühle.

In der französischen Musik schafft es Kaufmann, den genauen Klang der Sprache mit der romantischen Linie zu kombinieren, wie die Arie aus Massenets Oper Le Cid zeigte. Noch großartiger war er jedoch als Herrscher der stillen Nuancen: alle diese Pianissimi aus Don Josés Blumenlied sind in den Noten vorhanden, aber niemand kann sie derart magisch interpretieren.

Die Zugaben waren auch ein Fest für die Sinne: noch mehr Puccini-Glanz und zum Schluss Lehárs Land des Lächelns, wo Kaufmanns verführerische Seite zum Vorschein kam.

[Der Rest beschreibt das Orchester – nicht mehr den Sänger]






 
 
  www.jkaufmann.info back top