Yle Turku, 11.7.2014
Paula Koskinen
 
Maailmankuulu tenori haluaa saada ihmiset jälleen kiinnostumaan oopperasta – video
Video
Saksalainen Jonas Kaufmann konsertoi ensimmäistä kertaa Suomessa. Uransa alussa vaikeita ääniongelmia kohdannut mies tekee nyt kaikkensa, jotta ooppera saataisiin jälleen suosituksi taiteenlajiksi.

Maailman kuuluisimpiin tenoreihin lukeutuva saksalainen Jonas Kaufmann konsertoi perjantai-iltana ensimmäistä kertaa Suomessa.

Vierailunsa aikana Kaufmann on ehtinyt tutustua sekä Helsinkiin että Turkuun ja saanut samalla viettää hieman lomaa. Tenori kertoo, että hänen onkin oltava varuillaan, ettei hän ota liian rennosti - työtäkin on muistettava ajatella.

Kymmenisen vuotta sitten oopperataivaan huipulle noussut Kaufmann kärsi uransa alussa ääniongelmien kanssa. Mies oli vähällä luopua laulamisesta kokonaan.

– Saatoin kadottaa ääneni lavalla, enkä voinut jatkaa laulamista. Se oli kamala tunne. Tajusin, että minun on muutettava jotain radikaalisti tai lopetettava, Kauffman sanoo.

Tällä hetkellä Kaufmann konsertoi ahkerasti ja esiintyy maailmankuuluissa ooperataloissa. Tenori kokee esiintyjänä kantavansa vastuuta siitä, että ihmiset saadaan jälleen kiinnostumaan oopperasta. Yksi keino tähän ovat konsertit, jollainen Turussakin perjantai-iltana järjestetään.

– Osa yleisöstä, joka ei ehkä normaalisti käy oopperassa, voi muuttaa mielipidettään oopperasta ja lähteä katsomaan kokonaista oopperaa, Kaufmann toivoo.
 
 
 
MTV 3: "Maailman paras tenori" teki ensiesiintymisensä Turussa
Minna Karila
 
 
Link zur Webseite mit dem Video
 
Maailman parhaaksi tenoriksi ja oopperan supertähdeksi kutsuttu saksalainen Jonas Kaufmann teki tänään ensiesiintymisensä Turun musiikkijuhlien varaslähtökonsertissa.

Kaufmann tulkitsi tunteikkaita aarioita suurilta oopperasäveltäjiltä, muun muassa Puccinilta, Verdiltä ja Wagnerilta. Hän laulaa vain hallitsemillaan kielillä, sillä ilman kielen ymmärrystä ei voi syntyä omaa tulkintaa.

Kaufmann puhuu erityisellä lämmöllä italialaisesta oopperasäveltäjästä Giacomo Puccinista, joka ihmisluonnon suvereenina tuntijana hallitsi henkilökuvauksen ja tunneskaalan.

"25-vuotiaana olin aivan hukassa laulamisen kanssa"

Miten käy oopperalaulajan instrumentin, oman äänen, kun ikää tulee lisää?

– En ole viime vuosina huomannut radikaaleja muutoksia, mutta totta kai kehoni muuttuessa muuttuu myös ääneni. Sitä voisi verrata urheiluun, Kaufmann sanoo.

Hän kertoo olleensa muutama päivä sitten Wimbledonissa seuraamassa miesten tenniksen loppuottelua Djokovic vastaan Federer. Federer, joka on tenniksenpelaajaksi jo aika vanha, pärjäsi mainiosti kokemuksensa ansiosta.

– Sama pätee oopperalaulajiin. 25-vuotiaana olin aivan hukassa laulamisen kanssa. Minulla ei ollut näyttämökokemusta ja hermoilin koko ajan. Ikä ja kokemus opettivat minut rentoutumaan, nauttimaan näyttämöllä olosta. Tämä huomio auttaa myös hyväksymään ikääntymisen ensimmäiset merkit, hän nauraa.

Kenraaliharjoituspäivä sattui olemaan Kaufmannin syntymäpäivä. Jyväskylä Sinfonia yllättikin 45 vuotta täyttäneen laulajan onnittelusävelin.

Taiteen eteen ponnisteltava

Maailmantähteyttään Kaufmann pitää etuoikeutena, onhan hän saanut kiertää maailman merkittävimmät oopperatalot New Yorkin Metropolitanista Milanon La Scalaan. Samalla tavallisesta elämästä on tullut hetki hetkeltä vaikeampaa. Kiireet ja esiintymiset lisääntyvät, kalenteri on täyttynyt vuosiksi eteenpäin.

Tähtitenorin työ ei ole pelkkää näyttämötyöskentelyä: on näyttäydyttävä mediassa, käteltävä sponsoreita ja poliitikkoja, sillä ooppera on hyvin kallis taidemuoto.

– On ponnisteltava paljon, jotta saisi tilaisuuksia luoda lisää kaunista taidetta, sanoo Jonas Kaufmann.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
  www.jkaufmann.info back top