Hufvudstadsbladet, 23.12.2015
Jan Granberg
 
Jonas Kaufmanns härliga bronsklang
Jonas Kaufmanns nya Puccini­skiva har tagit världen med storm.
Det är svårt att hitta en kritiker som hittar något fel på honom. Att kritisera Kaufmann är som att kritisera en ros för att den är för röd; det sades i tiden om Beniamino Gigli och nu passar det tydligen bra igen.

Kaufmanns härliga dramatiska stämma låter sig också skalas ner i ljuvaste pianissimo. Det har blivit hans varumärke.

Hans tolkningar är intelligenta, genomarbetade och språkbehandlingen är utmärkt. Ibland bygger de på scenerfarenhet och då blir de speciellt inlevelsefulla. Scenerna ur Fanciulla del West och Luigis bittra klagan ur Il Tabarro hör till de bästa på skivan, och med reservation för sopranen även duetterna ur Manon Lescaut. Intressanta är givetvis också de sällan hörda ariorna ur Le Villi och Edgar. Nessun dorma som givit skivan sitt namn får även en prakttolkning, om man accepterar att orkestern täcker honom lite på slutet.

Här skall kanske Jonas många inbitna fans sluta läsa. Jag vill nämligen påstå att idén att spela in arior ur alla Puccinioperor (utom Syster Angelica) kanske inte var så fiffig. Tenorarian ur Gianni Schicchi är trots Kaufmanns mångsidighet inte lämplig för hans tunga röst och jag är inte riktigt säker på att han är min favorit-Rodolphe heller. Ytterligheterna imponerar alltid mer hos honom än det vanliga mezza vocet. Grundklangen är inte riktigt tillräckligt honungslen för alla aspekter av den sårbara italienska mjukismachon, fastän Jonas annars nog har härligast tänkbara bronsklang.

Det är kanske inte så meningsfullt att framföra kritik mot vår generations kanske största tenor. Men man kan förstås konstatera att också han är ännu bättre i vissa nummer än i andra. Det finns massor att njuta av i de rasande snygga tolkningarna på denna skiva, inte minst Antonio Pappanos utsökta ackompanjemang.

Intressant är även bonusmaterialet på en bifogad DVD med scener ur Fanciulla del West och Manon Lescaut. Som sjungande skådespelare avväpnar han all kritik.


 
 
  www.jkaufmann.info back top