De Standaard, 19. September 2009
gvds
Kaufmann
KLASSIEK — Sehnsucht. Jonas Kaufmann, Mahler Chamber Orchestra o.l.v. Claudio Abbado. Aria's van Mozart, Schubert, Beethoven en Wagner. Decca
Sehnsucht als titel, op de cover de 'held' in kloeke pose in het hoogromantische landschap van Caspar David Friedrich, repertoire van Beethoven tot Wagner: Duitser kan moeilijk. Jonas Kaufmann is als een komeet aan het operafirmament verschenen. Het best voelt hij zich in het ravissante Italiaanse repertoire, genre La Traviata en Tosca. Maar hier keert hij terug naar zijn roots. Vorige zomer zong hij voor het eerst Lohengrin in zijn geboortestad München en ook deze cd bewijst dat hij Wagner aankan. 'In fernem Land' en 'Mein lieber Schwan' zijn, samen met twee aria's uit Parsifal, de opvallendste nummers. Kaufmann geeft ze een romantische kleuring en een haast onaardse sound, trouw aan de grote Duitse Wagnertraditie. Qua stembeheersing wordt hij vaak vergeleken met Fritz Wunderlich.

De dirigent Claudio Abbado is geen volbloed Wagneriaan, maar met het Mahler Chamber Orchestra sluit hij perfect aan bij de geest van dit recitalproject.


 
 
  www.jkaufmann.info back top