DR Radio/Uge 13/2013
Skrevet af: Jens Cornelius
Ugens CD: Jonas Kaufmann synger Wagner
 
Højdepunkter fra Wagners operaer - det er selvmodsigende! Wagner kaldte selv sine lange operaer for "uendelig melodi". Sådan føles det også på godt og ondt, når man overværer en hel Wagnerforestilling, hvor der ikke er nogen enkeltstående arier undervejs.
At uddragene alligevel fungerer overvældende godt på Ugens Cd skyldes Jonas Kaufmann. Som han synger her, er han tidens bedste Wagner-tenor.

En sjælden heltetenor
Man bjergtages af den fuldstændig suveræne sanger, der gør de løsrevne scener til selvstændige dramaer. Hans mørke, maskuline stemme med dens voldsomme udtrykskraft i det høje register gør ham til en uhyggeligt god "heltetenor" - den sjældne sangertype, som Wagner kræver.

Hør når Siegfried i "Valkyrien" råber på sin afdøde far! Det er så hårene rejser sig på hovedet. Eller den berømte Gralsfortælling fra Lohengrin, som Kaufmann synger i originaludgaven, der er dobbelt så lang som den sædvanlige. Her bliver teater og sang i sandhed til mere end summen af de enkelte dele.

Overraskende bonus
Cd'ens seks uddrag spænder fra den tidlige opera Rienzi til den fuldmodne Nibelungens Ring. Som bonus får man de fem Wesendonck-sange, en sangcyklus om kærlighedens dilemmaer. De synges altid af sopraner, men intet i teksterne indikerer, at de ikke kan synges af en mand, påpeger Jonas Kaufmann. Hans lavmælte, intense fortolkning følges fremragende af den rutinerede operadirigent Donald Runnicles. Wagner kan ikke synges bedre anno 2013..

 
 

 

 
 
 
 
 


 
 
  www.jkaufmann.info back top