DR Radio/Uge 48
Jens Cornelius
Jonas Kaufmann - Verismo Arias - Ugens cd
 
"Det drejer sig udelukkende om sjæl og følelser, og derfor elsker jeg musikken så højt!", siger Jonas Kaufmann. På sin nye cd synger han italienske arier, skrevet i den 1800-tals stil, man kalder "verismo". Det kan oversættes til "virkeligsme" og skal forstås på den måde, at musikken beskriver ægte følelser fra virkeligheden.
"Verismo er den mest følelsesfulde musik, den mest ekstatiske", siger Jonas Kaufmann. Og det er sandt, for man går fra klimaks til klimaks, fra stormende forelskelse til dundrende sammenbrud, når man hører hans nye cd.

Lyder ikke som man forventer
Jonas Kaufman er verdens hotteste tenornavn lige for tiden. En af grundene er, at han ikke lyder som man forventer. Hans stemme klinger mørkere, tungere og ældre end han er. Det er en vigtig del af hans særkende, og det er med til at gøre dramaet i hans sang så stærkt. Når Jonas Kaufman synger de intense scener, overgiver man sig totalt til præcisionen og formatet af hans udtrykskraft.
Selv har han den samme fornemmelse af musikken, bare oplevet fra den anden side af disken:
"Jeg tror ikke det er muligt at skrive musik med flere personlige følelser i", siger han. "At lytte til verismo er som at belure et andet menneskes privatliv".

Man kaster sig med fryd ud i musikken
Mange af de kendteste tenorarier er "verismo", og cd'en kunne nemt være blevet en kavalkade af lutter operahits. Heldigvis har Jonas Kaufman valgt at blande mange ukendte arier ind i programmet. Det forstærker oplevelsen af den rene, skære ekspressivitet. Man må stoppe op og sunde sig efter den første håndfuld arier - men bagefter kaster man sig med fryd ud i musikken igen.

 
 

 

 
 
 
 
 


 
 
  www.jkaufmann.info back top