Kristeligt Dagblad, 29. jul 2009
Jakob Holm
Smukt og blodfattigt
 
Da tyske Jonas Kaufmann var i København i juni, berigede han det lykkelige publikum med fornem liedkunst. På sin nye cd tager han livtag med en noget anden genre i form af arier fra en række af sit hjemlands store romantiske operaer. Og her bliver det hørbart, at det så afgjort er i de intime, fortællende lieder, at hans lækkerbløde tenor mest kommer til sin ret, fordi ingen som Kaufmann kan folde de mørkeste og sarteste skyggevirkninger ud.

I operaarierne på cd'en savner jeg derimod mere indlevende fortolkninger, kraft og volumen, og især i arierne af Wagner synger han for tilbageholdt og nænsomt. Det bliver simpelthen for nøgternt og fint til for alvor at blive gribende. Det gælder både i de to arier fra "Lohengrin", som indleder cd'en, og de to fra "Parsifal", som runder cd'en af.

I de to udpluk fra Mozarts "Tryllefløjten" savner jeg på den anden side frækhed og temperament. Kaufmann synger desuden med en demonstrativt tydelig artikulation, der ikke gør arierne levende, men drukner dem i blodfattig skønhed. Cd'ens to højdepunkter er "Gott! Welch Dunkel hier" fra Beethovens opera "Fidelio", hvor Kaufmann smider lidt af det stramme greb til fordel for en større ekspressivitet, samt "Schon wenn es beginnt zu tagen" fra Schuberts opera "Alfonso und Estrella". Et prægtigt stykke musik, som overbeviser om, at Kaufmanns sensible tenor med den store luftighed og elegance passer perfekt til netop Schuberts lyriske følsomhed. I øvrigt dejligt at lægge øre til noget så sjældent indspillet som musik fra Schuberts operaer. Kaufmann bakkes pænt op af Mahler Kammerorkester under ledelse af Claudio Abbado, der holder sit orkester ærbødigt i baggrunden. Med cd'en følger en dvd, hvor Kaufmann fortæller om sine overvejelser bag cd'en.

 
 

 

 
 
 
 
 


 
 
  www.jkaufmann.info back top