iBYEN.dk, 3. mar 2009
Af Thomas Michelsen
Supermand og geishaen
 
'Madame Butterfly' af Giacomo Puccini. Mdv. Anna Gheorghiu, Jonas Kaufmann, Enkelejda Shkosa, Fabio Capitanucci m.fl. Orchestra e Coro dell'Accademia Nazionale de Santa Cecilia. Dirigent: Antonio Pappano. EMI.
Alligevel går sejren til den rivaliserende diva Angela Gheorghiu, som på en ægte studieproduktion med virkelig flot, dynamisk lyd præsterer, hvad man kun kan kalde en milepæl i karrieren og en ny referenceindspilning af en operaklassiker, som i fortættet følelsespotentiale langt overgår Bellinis sjældent opførte ’I Capuleti e i Montecchi’.

En frygtindgydende række af divaer har før Gheorghiu sunget Puccinis stakkels japanske ’Madama Butterfly’.

Tebaldi, Freni, Callas ... også fortiden stiller med stærke modstandere, men Gheorghiu overgår sig selv i en fortolkning, der måske er hendes mesterstykke til dato, og som får tårerne frem med sin rene, skære menneskelighed.

Den lille geisha ender tragisk med at spidde sig selv på harakirikniven, og hos Gheorghiu tror vi millimeter efter millimeter på den utrolige tragedie.

At alle tenorers nye tyske overmand, Jonas Kaufmann, som hendes frygteligt ligeglade amerikanske skæbne af en marineløjtnant oven i købet leverer en ren sanglig Superman-præstation, der matcher en tidligere rival som Domingos, gør denne indspilning til et must have.

Høj standart
Antonio Pappano og det italienske orkester spænder fra eksotisk kant til svævende inderlighed og kulsort tragedie, som kun Puccini kunne brygge den.

Selvfølgelig er der ingen boksekamp, og begge disse udgivelser er i den absolutte topende. Men Angela Gheorghius ’Madama Butterfly’ er simpelthen en drøm af en operaudgivelse.

Endda i en produktionsstandard, man frygtede, det var slut med, efter EMI selv for et par år siden meddelte, at »den slags var der ikke længere råd til«.

Det var der så heldigvis alligevel.
 

 

 
 
 
 
 


 
 
  www.jkaufmann.info back top