DR, Dänisches Radio, 
Jens Cornelius 
Puccini: Madame Butterfly
 
Ugens CD (CD der Woche) 14/2009
Det er måske den sørgeligste, mest hjerteskærende opera overhovedet: Historien om en hjælpeløs japansk pige, Butterfly, der købes til "hustru" af en amerikansk løjtnant på visit i det fremmede. Hun bliver gravid, han rejser - og i tre år venter hun i en stadig mere desperat tro på, at han vil vende tilbage og vise, at han elsker hende.
Til sidst dukker løjtnanten op igen. Han har taget sin nye amerikanske kone med, og de kommer for at hente den lille dreng på tre år til USA. Butterfly tager livet af sig med den kniv, hun hele tiden har båret ved sit bryst.
Det er historien om et bebudet selvmord, og den er fuldstændig ubærligt fortalt af Puccini!

2. akt er den store tour de force for sopranen i rollen som Butterfly. Sandheden sniger sig ind på hende i takt med at troskyldigheden forsvinder. Og alle betragter hende imens.

På denne nye indspilning giver sopranen Angela Gheorghiu et intenst og meget facetteret portræt af den unge pige, der langsomt ser situationen i øjnene. Gheorghiu har aldrig optrådt i rollen som Butterfly på scenen, og det vil hun heller aldrig gøre, udtaler hun. Det er på enhver måde for voldsomt.

Til gengæld har Angela Gheorghiu lagt hele sin sjæl i cd'en, som meget vel kan ende med at blive en af årets plader. Det er sjældent, at der laves nye operaindspilninger med de største sangere i de største roller. Her er endelig en! Løjtnant Pinkerton synges af den tyske tenor Jonas Kaufmann, endnu en fremragende skuespiller, og den italienske dirigent Antonio Pappano dirigerer Santa Cecilia Akademiets orkester fra sit og Puccinis hjemland.
 
 

 

 
 
 
 
 


 
 
  www.jkaufmann.info back top