classicalmusic.gr, 12. Januar 2009
Ο Γιόνας Κάουφμαν σε μια μοναδική βραδιά όπερας
Ένα σπάνιο είδος λυρικού τραγουδιστή, με μια υπέροχα δουλεμένη ρευστή φωνή, που αρνείται την κατηγοριοποίηση και κινείται σε όλο το φάσμα του οπερατικού ρεπερτορίου, ο Γιόνας Κάουφμαν, εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 15 Ιανουαρίου σε άριες του Ζόρζ Μπιζέ, του Ρίχαρντ Βάγκνερ, του Τζάκομο Πουτσίνι, του Φρίντριχ φον Φλότοβ και του Ζυλ Μασνέ. Θα τον συνοδεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με μαέστρο τον Μίκαελ Γκύτλερ (Michael Guttler).

Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος του με Ρομαντικές 'Αριες από την εταιρία Decca, κριτικοί και κοινό είχαν την απάντηση στο ερώτημα για το ποιος θα διαδεχθεί τον Παβαρότι, ποιος θα είναι ο τέταρτος τενόρος. Η εγγραφή αυτή αναδεικνύει την ευκολία του να κινείται με άνεση στο ιταλικό, γαλλικό και γερμανικό ρεπερτόριο καθώς και το δυναμικό φάσμα και την ευελιξία του σκοτεινού, αλλά και λαμπερού του ήχου.

Η συνειδητή προσαρμοστικότητά του και η επιλογή του να μην ειδικευτεί σε κανένα είδος, είναι φανερή και στη σκηνή. Μόλις πριν λίγους μήνες εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς με την ερμηνεία του στην Τραβιάτα, δίπλα στην ννα Νετρέμπκο, στο Κόβεντ Γκάρντεν, αλλά και στον ίδιο ρόλο στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, αυτή τη φορά με την ΄Αντζελα Γκεοργκίου. Το 2006 απέσπασε διεθνείς επαίνους για τον Δον Χοσέ του στην Κάρμεν, αλλά και πρόσφατα στην ΄Οπερα της Ζυρίχης, όπου είναι η βάση του, τραγουδώντας το ρόλο του πρίγκιπα στον Κένιχσκίντερ (Konigskinder) του βαγκνερικού Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ.

Ο Γιόνας Κάουφμαν γεννήθηκε στο Μόναχο το 1969 και η καριέρα του ως τενόρου άρχισε το 1994, με δυο δύσκολα χρόνια σκληρής δουλειάς στο Σάαρμπρύκεν -κοντά στα γαλλικά σύνορα- με μικρούς ρόλους. Σύντομα ξεχώρισε και άρχισε να δέχεται προσκλήσεις από σημαντικές γερμανικές αίθουσες, όπως η Όπερα της Στουτγάρδης, η Όπερα του Αμβούργου και από λυρικά θέατρα σε όλο τον κόσμο: Όπερα του Σικάγου, Όπερα του Παρισιού και Τεάτρο αλλά Σκάλα του Μιάνου. Το 1999 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ με τον Δρ Φάουστ του Μπουζόνι και επέστρεψε εκεί και το 2003 με τον Μπελμόντε στην Απαγωγή από το Σεράι του Μότσαρτ και με την Ένατη Συμφωνία του Μπετόβεν και την Φιλαρμονική του Βερολίνου.

Πολύ σύντομα, ο ακαταμάχητος και επιβλητικός για τους κριτικούς Γιόνας Κάουφμαν, κατέκτησε τις μεγάλες όπερες σε όλο τον κόσμο, με εμφανίσεις που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στην Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν ( La Rondine με την ντζελα Γκεοργκίου και Κάρμεν υπό τη διεύθυνση του Αντόνιο Παπάνο). στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (Τραβιάτα με την Γκεοργκίου) παραγωγή με την οποία εμφανίστηκε και στην Λυρική Όπερα του Σικάγου, στην Όπερα της Βαστίλης στο Παρίσι και στη Σκάλα του Μιλάνου. Έχει ερμηνεύσει τον Ταμίνο στον Μαγεμένο Αυλό του Μότσαρτ, στην Βαυαρική Όπερα του Μονάχου, στην Όπερα της Βιένης και στην Μητροπολιτική της Νέας Υόρκης. Τον Φάουστ στην Καταδίκη του Φάουστ, στο Τεάτρ ντε λα Μονέ των Βρυξελών, τον Πάρσιφαλ στην ομώνυμη όπερα του Βάγκνερ, στην Ζυρίχη και τον Δον Κάρλος, στην ίδια πόλη.

Η περίοδος 2008/2009, στην οποία περιλαμβάνεται και η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής, άρχισε με την Μανόν στην Λυρική Όπερα του Σικάγου με την Ναταλί Ντεσέ, τον Φιντέλιο για την Οπερά Νασιονάλ του Παρισιού, τη νέα παραγωγή της Τόσκα για την Όπερα της Ζυρίχης και το ντεμπούτο του ως Ρωμαίου στον Ρωμαίο και Ιουλιέτα στο θέατρο Φενίτσε της Βενετίας. Το καλοκαίρι του 2009 ο Γιόνας Κάουφμαν θα επιστρέψει στη Βαυαρική Όπερα του Μονάχου με μια νέα παραγωγή του Λόενγκριν, στην οποία θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά τον βαγκνερικό ήρωα. Θα εμφανιστεί επίσης στη Μόσχα μαζί με τον τενόρο Ντμίτρι Χβοροστόφσκι (εμφανίστηκε πέρυσι στο Μέγαρο Μουσικής) και με την Φιλαρμονική του Μονάχου στην Ένατη του Μπετόβεν, με μαέστρο τον Κρίστιαν Τίλεμαν.

Στο πληθωρικό του πρόγραμμα για αυτή τη χρονιά περιλαμβάνεται και η επιστροφή του το φθινόπωρο του 2009, στον Κόβεντ Γκάρντεν με τον Δον Κάρλος και μια νέα παραγωγή της Κάρμεν στο Τεάτρο αλλά Σκάλα, υπό την διεύθυνση του Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ, τον Δεκέμβριο του 2009.






 
 
  www.jkaufmann.info back top