e-tipos.com, 5. Januar 2009
Eνας… παλιομοδίτης τενόρος στο Μέγαρο
Ο διάσημος Γερμανός τενόρος Γιόνας Κάουφμαν έρχεται στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου
Από τους μεγάλους σταρ της νέας γενιάς τενόρων ο 39χρονος Γερμανός Γιόνας Κάουφμαν εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 15 Ιανουαρίου. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην περίπτωσή του είναι ότι μπορεί να κινείται σε όλο το φάσμα του οπερατικού ρεπερτορίου.

Ετσι στην εμφάνισή του στη χώρα μας θα ερμηνεύσει άριες του Ζορζ Μπιζέ, του Ρίχαρντ Βάγκνερ, του Τζάκομο Πουτσίνι, του Φρίντριχ φον Φλότοβ και του Ζιλ Μασνέ. Ενα ρεπερτόριο που κινείται με μαεστρία ανάμεσα σε γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές όπερες, καθώς ο διακεκριμένος τενόρος αρνείται σθεναρά την κατηγοριοποίηση.

«Αν περάσεις στην κατηγορία “Βαγκνερικοί τενόροι” και είσαι Γερμανός, όπως εγώ, και μάλιστα γνωρίσεις επιτυχία στο συγκεκριμένο είδος, τότε όλοι σε πιέζουν να υπηρετήσεις μόνο αυτό», λέει.

«Ομως εμένα δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Το θεωρώ μάλιστα μεγάλο λάθος, καθώς το να τραγουδάς μόνο ένα είδος όπερας σε κάνει να χάνεις ποιότητες και αποχρώσεις της φωνής και της ερμηνείας σου. Προσπαθώ να αποφύγω μια τέτοια… προοπτική. Αγαπώ τον Βάγκνερ και με χαρά τραγουδώ τα έργα του, όμως δεν θέλω με τίποτα να χάσω τον Πουτσίνι ή τους Γάλλους συνθέτες. Αν πιέζεις τον εαυτό σου να μείνει στο ίδιο ρεπερτόριο, τότε η φωνή μπορεί να χάσει τη ζεστασιά, την ευελιξία της, ακόμα και μέρος της ομορφιάς της. Με ενδιαφέρει να ερμηνεύω και γαλλικό και γερμανικό και ιταλικό ρεπερτόριο».

Αν κοιτάξει κανείς στο πρόγραμμα του διάσημου τενόρου θα δει ότι τον προσεχή Ιούλιο θα κάνει το ντεμπούτο του στη Βαυαρική Οπερα του Μονάχου στην όπερα του Βάγκνερ «Λόενγκριν»: «Ο ίδιος ο Βάγκνερ επιθυμούσε ένα ιταλικό στιλ ερμηνείας των έργων του. Προτιμούσε έναν πιο τραγουδιστικό τρόπο προσέγγισης των ρόλων του από εκείνον που είναι πιο στιβαρός και θυμίζει τον τρόπο που μιλάμε.

Αυτό που συμβαίνει στην όπερα είναι ότι καταρτίζουμε το πρόγραμμά μας 6-7 χρόνια πριν. Πρέπει να πάρεις πολλές αποφάσεις πολύ νωρίς. Είναι λίγο περίεργο, καθώς δεν είμαστε μηχανές και δεν μπορούμε να δούμε τόσο μπροστά στο μέλλον. Θα κρατήσω στο ρεπερτόριό μου και τους πιο βαρείς και τους πιο ελαφρείς ρόλους. Είναι καλύτερο από το να λες “η ειδικότητά μου είναι η γερμανική όπερα”. Ευελπιστώ ότι θα έχω αποφασίσει σωστά».

Τελικά μήπως ο τρόπος που ο Γιόνας Κάουφμαν αντιμετωπίζει την όπερα είναι λίγο παλιομοδίτικος; «Συμφωνώ, μπορεί να είμαι ένας… “παλιομοδίτης” τενόρος. Κάτι που δεν φαντάζει τόσο ελκυστικό. Ομως αν κοιτάξουμε την παράδοση της όπερας και την τεχνική, θα διαπιστώσουμε ότι παλαιότερα οι τενόροι φρόντιζαν περισσότερο τη φωνή τους. Ηταν πολύ προσεκτικοί και ειλικρινά ενδιαφέρονταν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Και τότε μόνο ανέβαιναν στη σκηνή…».

Τι θα ακούσουμε

Στο πληθωρικό πρόγραμμα του Γερμανού τενόρου για αυτή τη χρονιά περιλαμβάνεται επίσης και η επιστροφή του το φθινόπωρο του 2009 στον Κόβεντ Γκάρντεν με τον Δον Κάρλος και μια νέα παραγωγή της Κάρμεν στο Τεάτρο αλά Σκάλα υπό τη διεύθυνση του Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ τον Δεκέμβριο του 2009.

Στην εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής θα τον συνοδεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με μαέστρο τον Μίκαελ Γκίτλερ.


 
 
  www.jkaufmann.info back top